De keus voor de juiste vorm van webhosting en provider is iets waar iedereen met een website tegenaan loopt. Veelal kun je voor een euro per maand al een website online zetten. Dit is prima als je een kleine website of blog hebt en niet teveel bezoekers trekt. Mocht je meer verkeer naar je website trekken of meer opslagruimte nodig hebben kan er altijd eenvoudig geüpgrade worden en kosten blijven binnen normale grenzen. Maar wat als u veel bezoekers trekt, een commerciële of E-commerce website hebt. In dat geval zullen de prestaties van uw website veelal invloed hebben op uw rendement. In dit geval zullen 1 euro hosting pakketten niet het gewenste resultaat opleveren.

Resources

Om een website op het internet te hosten zijn er servers nodig. Deze zijn op zich al redelijk prijzig. De servers staan in datacentra waar flink betaald mag worden voor dataverkeer en elektriciteit. Een beetje fatsoenlijke server die door de meeste providers wordt gebruikt zal al een kostprijs van zo’n €300,- per maand hebben. Gezien er nu ook geen rekening is gehouden met de kosten voor domeinregistratie, personeelskosten en de marge die de provider wil ontvangen kun je begrijpen dat wanneer je €1,- per maand aan hosting betaald dat je dan met behoorlijk veel andere websites de resources van deze server moet delen.

Vroeger werden veel statische websites ontwikkeld die voornamelijk uit HTML bestond. Dit betekend dat er enkel een bestand van de harddisk wordt gelezen en deze naar de browser verstuurd. Dit heeft nauwelijks impact op de resources van de server. Tegenwoordig werken we echter vrijwel allemaal met CMS systemen zoals WordPress, Joomla, Drupal of E-commerce systemen. Hier zit een redelijk zware applicatie achter die gekoppeld is aan een database. Om een pagina te openen worden diversen bestanden ingelezen. Deze sturen vervolgens de database aan en de database vertaalt dit vervolgens in HTML code welke door uw browser gelezen wordt. Dit vraagt behoorlijk wat resources van de server. Vooral het geheugen wordt flink aangesproken hierdoor. Voor een gemiddelde WordPress website valt dit wel mee. Echter wanneer de websites zeer dynamisch en complex worden zoals dat bij webshops vaak het geval is dan gaan deze websites zeer slecht presteren wanneer deze op te beperkte hosting pakketten staan.

Wat zijn de verschillende type webhosting

In principe zijn er drie vormen van webhosting. Zoals hierboven omschreven kunnen bij shared hosting veel websites gebruik maken van alle resources van een server. Aan de andere kant staat de dedicated server. Dit is een server die volledig in eigen gebruik is. Daartussen zit de virtuele private server of VPS. Hier deel je de server wel met meerdere klanten maar deel je niet de resources. Bij een VPS krijg je een bepaalde hoeveelheid geheugen en processorkernen toegewezen die alleen jij kunt gebruiken. Hierdoor hebben de andere websites op de server nog maar weinig invloed op jou prestaties.

Shared Hosting

Ook zit er veel verschil tussen verschillende shared hostingspakketten. De prijzen variëren voornamelijk op grond van dataverkeer en opslagruimte tussen de €1,- en €15,- per maand. Pakketten van €1,- zijn meestal aanbiedingen en in het 2e jaar mag daar gelijk een stuk meer voor betaald worden. Daarnaast is er vaak alleen de mogelijkheid om 1 domeinnaam, 1 database en 1 e-mailadres in te stellen. De pakketten rond de €5,- bieden meer mogelijkheden. Heeft u meerdere websites dan kunt u deze vaak binnen hetzelfde pakket hosten.

De webhosting is verder heel eenvoudig geregeld. U krijgt een FTP inlog en kan meestal gebruik maken van een administratie pagina om bepaalde dingen te regelen. Verder is alles wat betreft de server voor u geregeld. Voor bepaalde websites zoals vele webwinkels is het vaak noodzakelijk om periodiek bepaalde pagina’s te herbouwen en backup’s in te stellen. Als u periodieke taken in wilt stellen dan heeft u de mogelijkheid voor cronjobs nodig. Lang niet alle providers bieden dit aan.

WordPress hosting

Bij shared hosting worden ook alle resources gedeeld met alle andere websites (en hier zitten altijd grootverbruikers tussen). Dit heeft zijn voor en nadelen. Het voordeel hieraan is dat u wanneer u bijvoorbeeld een campagneperiode heeft u alle resources van de server kunt gebruiken, wat bij een VPS niet mogelijk is. Daartegen beïnvloeden andere websites de prestaties van uw website. Ook zitten er nadelen aan de configuratie. De meeste servers zijn geconfigureerd om goed met alle systemen om te gaan. Dit betekend echter dat er vaak instellingen niet optimaal staan of dat er te weinig geheugen beschikbaar is om goed te werken met uw applicatie. Zeker voor WordPress of het E-commerce programma Magento is dit een groot probleem. Hiervoor kunt u beter uitkijken naar providers die specifiek voor dit systeem zijn ingericht. Caching is voor websites die op deze systemen draaien belangrijk. Op de meeste servers is een cache applicatie zoals Memcached geïnstalleerd. Hiermee kunt u de laadtijd van pagina’s verkorten. Om echter de gehele website vanuit het geheugen te laten laden is het programma Varnish nodig. Hiermee kunt u enorme snelheidswinst realiseren wat weer invloed heeft op doorklikpercentage en conversie. Je kan begrijpen dat Varnish enorm veel geheugen vereist en daardoor alleen op specifieke WordPress en Magento hosting wordt geïnstalleerd die een paar euro duurder is dan de standaard pakketten. Ook bij WordPress hosting heb je veel keus en verschillen. Het prijsverschil zit vooral in de reservering van de resources. Persoonlijk houd ik erg van Hosting van Antagonist of TransIP. Hierbij kunt u meerdere WordPress websites onderbrengen in een hostingomgeving voor een betaalbare prijs.

Shared Magento hosting

Voor webshops is Magento wellicht de beste keus. Het is echter een zware applicatie die het beste op een specifiek voor Magento ingerichte server draait. Dit is ook goed mogelijk met shared hosting. Providers houden dan veel resources per winkel gereserveerd. Hier zit echter een prijskaartje aan die de meeste startende ondernemers afstoten. Bij specifieke Magento hosting krijg je veel resources maar worden piekbelastingen opgevangen en staat de webwinkel geïnstalleerd in een cluster van dedicated servers. Hierover later meer. Er zit hier een prijskaartje aan die vergelijkbaar is met een managed VPS maar daar krijg je dan ook wat voor. Kijk bijvoorbeeld voor Magento hosting bij Xel. Dit soort hosting is voor dit pakket echte noodzaak. Gewone hostingpakketten resulteren in zeer trage websites en zeker voor E-commerce zal dit fataal zijn voor de verkoop.

Wel of niet CMS hosting

Naast WordPress of Magento hosting kun je vaak ook specifieke Joomla hosting vinden. Het resultaat blijft hetzelfde. Voor een paar euro per maand meer zul je genieten van een snellere website die waarschijnlijk beter zal converteren. Als je website gericht is op het genereren van omzet dan zal je dit snel terugverdienen. Voor Magento hosting moet je een paar tientjes per maand uittrekken. Als je jou shop professioneel in wilt richten zal dit een positief resultaat opleveren maar het moet natuurlijk wel in verhouding tot je omzet staan.

VPS

Een VPS oftewel een virtuele private server is net als Shared hosting een gedeelde server. Deze vorm van webhosting is het grote broertje van shared hosting en gaat gebruikelijk gepaard met betere prestaties voor een iets hogere prijs. In tegenstelling tot shared hosting wordt bij een VPS bepaalde systeem resources toegewezen die alleen door u te gebruiken zijn. Hierdoor hebben andere gebruikers weinig tot geen invloed op de prestaties van uw website.

Maar in tegenstelling tot shared hosting neem je bij een VPS een server af. Hierop zult u een besturingssysteem moeten installeren, uw server configureren, software updaten en als er problemen zijn zult u deze zelf op moeten lossen. Ik denk dat het grootste voordeel van een eigen VPS is dat je deze naar eigen inzicht kan inrichten en optimaliseren. Ook zijn deze servers bijzonder schaalbaar. Een VPS kan eenvoudig worden geüpgrade. Meer geheugen, meer opslagcapaciteit of meer toegewezen processorkernen is geen probleem. Zo kan de server meegroeien met de onderneming. Ook kan er tijdelijk tijdens bijvoorbeeld campagnes meer capaciteit worden ingekocht. Bij een budget VPS zijn de kosten vergelijkbaar met shared hosting. De prestaties van de server kan echter schaalbaar worden uitvergroot tot een niveau wat hoger kan zijn dan bij een dedicated server.

Ten opzichte van een dedicated server heeft een VPS het grote voordeel dat er zelf geen hardware onderhoud gedaan hoeft te worden. De servers staan meestal in een cluster waardoor de VPS niet offline gaat als er een server crashed en de provider zorgt voor het onderhoud hiervan. Voor de configuratie bent u echter zelf verantwoordelijk. U kunt via een controlepaneel een besturingssysteem installeren. Als u de VPS als webserver wilt gebruiken dan is een controlepaneel hiervoor ook handig. Hier zitten licentiekosten aan vast die voor de kleine VPSen relatief duur zijn. Als je maar een enkele site host dan zijn er ook open source oplossingen maar verwacht dan geen ondersteuning van de provider.

Managed VPS

Voor een VPS bent u zelf verantwoordelijk voor de instellingen,Configuratie en backups. De providers snappen ook wel dat u wellicht geen ICT professional bent. Daarom kunt u ook een Managed VPS afsluiten of naast een VPS een service level agreement (SLA) afsluiten. Bij een managed server worden alle onderhoudstaken door de provider gedaan. In de meeste gevallen zal er bij een VPS standaard geen service worden geleverd alleen monitoring (kijken of de websites wel online zijn en geen gekke dingen doen). Verwar dit dus niet met een managed VPS. In een SLA worden een aantal onderhoudsuren opgenomen. Het verschil zit vaak in de hoeveelheid tijd voor onderhoud aan de server (beveiliging, updates, e.d.), telefonische ondersteuning en responstijd. Kijk voor een volledig gemanagede VPS bijvoorbeeld bij Xel

Tenzij u een webmaster in huis heeft zou ik altijd adviseren om een servicecontract af te nemen. Met een service contract worden configuratie instellingen voor u gedaan en kan u de server inrichten naar uw wensen. Daarnaast worden beveiligingsupdates gedaan en wordt de server continue in de gaten gehouden. Een VPS is vooral geschikt voor websites die met zware applicaties zijn gemaakt. Zoals webshops en database intensieve websites. Of wanneer je meerdere websites hebt.

Hoeveel geheugen moet mijn VPS hebben

De hoeveelheid geheugen en het aantal processorkernen is afhankelijk van uw doel. Een VPS is al mogelijk vanaf 256 MB. Dit is al meer dan wat er normaal beschikbaar is bij shared hosting maar houd er rekening mee dat hier ook een besturingssysteem op moet draaien. Meestal draaien de servers op Linux. Dit is redelijk recource vriendelijk. Ubuntu server heeft als minimumeis 192 MB geheugen. Daarnaast verbruikt je Apache webserver, Mysql en control panel software gerust nog 256 MB geheugen. Om deze reden hoef je het niet te proberen om een website op een 256 MB VPS te installeren. Dan heb je wellicht betere prestaties bij een goedkoper shared hosting pakket. Het echte minimum is 512 MB maar verwacht daar niet al te veel van. Je systeem zal het grootste deel van dit geheugen verbruiken en er is geen garantie dat je controlepanel werkt. Meestal heb je voor rond de €10,- per maand wel een VPS met 1 GB geheugen. Dit is toch wel het minimum wat je nodig hebt. Je kunt hier dan gelijk een redelijk zware applicatie zoals Magento op draaien. Of de ruimte geven aan vele WordPress installaties. Als dit geheugen vol begint te raken of wanneer je pagina’s trager beginnen te worden zou ik pas stap voor stap upgraden.

Dedicated server

Een dedicated server is een server die volledig in eigen gebruik is. Dit is alleen noodzakelijk als u een zeer druk bezochte website heeft. De kosten hiervan lopen erg uiteen. Dit is al mogelijk voor iets van €60,- per maand. Deze servers zijn meestal wat ouder en kunnen sneller storingen gaan veroorzaken. Voor deze prijs kunt u beter een goede VPS aanschaffen.

Wilt u een goede dedicated server dan kost deze toch wel €150 per maand. U kunt de server net als een VPS zelf inrichten zoals u wilt en bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Meestal betaalt u een bepaald bedrag voor de installatie van de hardware, het besturingssysteem en de initiële configuratie. Een dedicated server wordt altijd geleverd met enige vorm van SLA. Hier zijn veel varianten in mogelijk. Over het algemeen zitten de personeelskosten voor hardware reparaties hierin en afhankelijk van het type service contract ook de vervanging van de hardware. Kijk voor een dedicated server op ispgids.com

Een enkele dedicated server is echter “a single point of failure”. Deze server bestaat meestal wel uit redundant hardware die zonder offline tijd vervangen kunnen worden. Maar als de server crashed is uw website enige tijd offline. Shared hosting en VPS hosting wordt meestal gerealiseerd door een cluster van servers en vaak backups in een ander datacenter. Hierdoor kan een andere server het werk snel overnemen bij storingen. Dit is bij een enkele dedicated server een stuk moeilijker te realiseren. Uw provider kan in dit geval wel oplossingen bieden.