“Wat is de beste webshop software om mee te starten?” wordt er regelmatig gevraagd. Dit is een lastige vraag omdat ik deze niet direct kan beantwoorden. Er zijn vele oplossingen beschikbaar en de ene heeft andere voordelen dan de andere. Ik zal deze vraag dan ook gelijk beantwoorden met een serie andere vragen. Ten eerste; heeft u een ondernemingsplan en wat staat daarin?

Natuurlijk kennen we Opencart, Magento en Prestashop. Dit zijn geweldige pakketten maar gaan ook gepaard met hogere kosten. Ten eerste zullen er ontwikkelkosten zijn en moeten er kosten worden gemaakt voor webhosting en zijn SSL certificaten verplicht.

beste website software

Beste Webshop software

Voor een volwassen shop of een shop die flink wil groeien, vind ik bij nadruk vooral Magento de beste webshop software. Magento heeft veel functionaliteit en de backoffice is erg gebruiksvriendelijk. Er zijn veel goede webwinkel thema’s beschikbaar die je met enige moeite zelf kan installeren. Als je een beetje handig bent kun je pakketten als Magento of Opencart zelf configureren. Je bij Themeforest templates kopen en deze configureren. Programmeerwerk is hier niet bij nodig maar om alles goed werkend te krijgen ben je wel even bezig. Optioneel kun je dit natuurlijk laten doen door een webdesigner die eventueel ook enig maatwerk aanpassingen kan doen. Een op maat gemaakt thema dat gebaseerd is op een bestaand template is een goed alternatief dat wij aanbieden vanaf €1295,- en kan bij zeer geavanceerde shops met veel maatwerk oplopen in de richting van €10.000,-. Persoonlijk denk ik dat een standaard design met enige aanpassingen in veel gevallen voldoende is. In een later stadia is maatwerk een goede stap. Daarnaast zijn webwinkel software pakketten en dan bij nadruk Magento relatief zware applicaties die in de meeste gevallen specifieke hosting nodig hebben die een stuk duurder zijn dan voor reguliere websites. Mocht je hulp nodig hebben bij het al dan niet op maat bouwen c.q. installeren van een dergelijke site. Neem dan contact met ons op of vraag naar een offerte voor een webshop op maat.

Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat er ca. 45.000 webwinkels in Nederland zijn en dat het aantal webshops ongeveer drie maal harder groeit dan de online markt. Om een goede webshop in de markt te zetten heb je een goed onderbouwd plan nodig en flinke marketingbudgetten. Lang niet alle online ondernemers doen dat en het gross neemt genoegen aan een paar honderd euro winst per maand en zelfs een op de drie webshops boek een verlies. Om deze reden vind ik de omzetverwachting een belangrijke indicator voor de keus van de webshop software.

50% van de webwinkels heeft minder dan €10.000,- omzet per jaar

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de webwinkels minder dan €10.000,- omzet per jaar boekt. Hier gaan nog een hoop kosten vanaf, waardoor de ondernemer slechts een paar honderd euro per maand overhoudt. Voor deze ondernemers zijn lage vaste kosten belangrijker. Voor deze ondernemingen zijn grote dure pakketten en onderhoudsintensieve webshop software wellicht niet de juiste keus en is iets met lage instapkosten en een vast bedrag per maand wellicht de juiste keus. Dit zou kunnen met online services (SaaS)zoals Mijnwebwinkel. De websites draaien op de servers van deze partijen en zijn beschermd met een SSL certificaat. Bij deze services is webhosting op sneller servers inbegrepen. In de backoffice zijn dit soort pakketten een stuk minder uitgebreid dan specifieke webwinkel CMS pakketten. Maar prijs technisch zijn bedrijven als SEO Shop ideaal voor de kleine startende webwinkel en kan voor een prijs van een paar tientjes per maand gerealiseerd worden. Je kunt deze webshop software vergelijken en de beste service vinden. Echter zal je niet snel overstappen op een ander software pakket als de onderneming groeit. Een Magento Template in combinatie met shared hosting kan een goede start zijn. Je kan later altijd makkelijk overstappen naar snellere servers. Kies in beginselen niet voor de €1,- per maand hosting maar liever voor pakketten rond de €5 a €10 per maand omdat je hier met minder klanten op een server staat en snellere reactietijden kunt verwachten.

Webshop software integreren

Veel website en webwinkels worden tegenwoordig gebaseerd op een CMS systeem. Ongeveer de helft van alle websites in Nederland wordt tegenwoordig gebouwd op basis van WordPress. Dit is een fantastisch systeem voor het bouwen van blogs maar kan ook goed gebruikt worden voor het maken websites en in sommige gevallen ook webwinkels. Daarnaast zijn er Joomla en Drupal en nog vele anderen. Dit zijn CMS systemen die vooral geschikt zijn voor het maken van websites en met de juiste plugins is het mogelijk om hier een webwinkel mee te maken. Naar mijn mening schieten deze pakketten echter tekort als het gaat om functionaliteit voor e-commerce. Daartegen willen veel ondernemers de webwinkel integreren als onderdeel van de website. Omdat dezelfde template vaak niet beschikbaar is, zal het lastig (of prijzig) zijn de webwinkel in dezelfde huisstijl te maken als de reguliere website. In dit geval zou ik wel adviseren om de webwinkel onderdeel te maken van de huidige website.

Ben je ambitieuzer gebruik dan webshop software welke ontwikkeld is voor e-commerce. In de praktijk gebeurd het echter niet snel dat er van platform wordt gewisseld wanneer de winkel groeit. Hou hier dus rekening mee.

Ben je ambitieus genoeg maar heb je een beperkt startbudget kijk eens naar Prestashop of OsCommerce. Persoonlijk zou ik dan zeggen geef €100 uit aan een goede template en bouw de webshop zelf. Met deze webshop software is dit zonder al te veel kennis mogelijk en bespaar je een hoop geld uit. Of neem even contact met ons op. Heb je serieuze plannen kijk dan uit naar Magento.

Hiernaast zal ook naar andere dingen gekeken moeten worden. Webshop software vraagt behoorlijk wat ressources van een server en goedkope shared hostingsproviders kunnen dat vaak niet leveren. Oplossingen kosten altijd meer geld. Voor webhosting voor een webwinkel moet je zeker een paar tientjes per maand rekenen. Ik ben een groot voorstander van Magento. Een beetje Magento shop heeft echter flink wat ressources nodig en bij shared hosting resulteert dit in traag ladende pagina’s. Laadtijden van 5 a 10 seconden zijn niet vreemd bij shared hosting. Bij specifieke Magento hosting is er veel meer geheugen gereserveerd en kan met hulp van een programma als Varnish de gehele website in het geheugen geladen worden waardoor deze niet steeds de rekenkracht van de server aan moet spreken. Helaas hangt hier een prijskaartje aan. Bij Xel kan dit al vanaf €29,- per maand en gezien bezoekers sneller online kopen op een website die sneller reageert ben ik ervan overtuigd dat dit het prijsverschil waard is.

Daarnaast kan er voor een VPS gekozen worden. Deze is volledig zelf in te richten en te optimaliseren voor het gekozen pakket. De kosten hiervan zijn relatief laag maar u bent zelf verantwoordelijk voor de configuratie van uw server. Wilt u hier ondersteuning in kunt u een service contract afsluiten of een volledig een managed VPS aanschaffen. Hier zitten echter wel additionele kosten aan vast. Lees hiervoor mijn bericht over welke vorm van webhosting geschikt is voor uw website.